Het ontstaan van de manisch depressieve stoornis: 

Onderzoek laat zien dat bij een bipolaire stoornis biologische factoren, zoals een aangeboren kwetsbaarheid, een grotere rol spelen dan bij depressie. Dit blijkt onder meer uit het feit dat eerstegraads familieleden van mensen met een bipolaire stoornis, een grotere kans hebben om de ziekte ook te krijgen.

 

Als iemand deze kwetsbaarheid heeft, loopt hij of zij, vooral na periodes van stress, meer risico om in een manie of depressie terecht te komen. De gemiddelde beginleeftijd van een bipolaire stoornis is rond de twintig, maar er zijn ook mensen bij wie het al in de puberteit begint, of juist veel later in het leven.

 

Er zijn veel middelen (medicijnen, drugs) die manische verschijnselen kunnen veroorzaken. Daarom is het altijd belangrijk om na te gaan of hier sprake van kan zijn. Ook zijn er lichamelijke aandoeningen die manische kenmerken teweegbrengen, zonder dat sprake is van een bipolaire stoornis. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose, stofwisselingsziekten, bepaalde vormen van kanker en allerlei infecties.