Wat komt er bij kijken voor de naasten?

Mensen die te veel investeren in de liefde voelen zich vaker aangetrokken tot iemand die emotioneel onbereikbaar is. Voor hen is de kans groter dat zij een relatie aangaan met iemand die (aspecten van) Asperger blijkt te hebben. Ik heb in de jaren 2005 tot 2007 mijn relatieverslaving opgelopen bij iemand waarvan mij na beëindiging van de emotioneel pijnlijke relatie duidelijk werd dat hij het Asperger-syndroom bleek te hebben. Hij gaf aan het te weten en dat hij het niet belangrijk genoeg had gevonden om het mij te vertellen.

Veel partners van Aspergers hebben ervaring met problemen die zich voordoen in sociale situaties. Soms zal de Asperger-partner alles doen om zulke situaties te vermijden. Een van de voornaamste kenmerken van het Asperger-syndroom is dat hij niet weet hoe hij met anderen moet omgaan. De aard van de problemen verschillen van paar tot paar en dat geldt ook voor de mate waarin de problemen de relatie verstoren en bemoeilijken.

Soms kunnen mensen met het Asperger-syndroom nogal gefixeerd raken op een bepaald persoon, bijvoorbeeld op een receptie of een feestje. Als deze persoon van het andere geslacht is, kunnen daar gemengde boodschappen van uitgaan doordat de Asperger-partner te dicht bij de ander gaat staan of te openhartig is. Als partner van de Asperger doe je er goed aan je Asperger-partner tactvol te onderbreken en weg te loodsen om allerlei irritaties en misverstanden te voorkomen.

Iemand met het Asperger-syndroom is geneigd dingen letterlijk te nemen en grappen en sarcastische opmerkingen niet te begrijpen en voor hem kan het sociale verkeer een nachtmerrie zijn. Er kunnen bijzonder gênante situaties ontstaan als de Asperger-partner een opmerking van iemand verkeerd uitlegt of omdat hij niet weet wanneer iets als een grap is bedoeld. Als een Asperger op een feestje gevraagd wordt ‘waar hij vandaan komt’ kan hij, in de war en in alle ernst antwoorden dat hij net van het toilet komt, en vervolgens niet begrijpen dat hij iets heel grappigs heeft gezegd.

Ook kan een Asperger stuitend eerlijk zijn als hem zijn mening over iets wordt gevraagd. Bij hem ontbreekt het besef dat eerlijkheid niet altijd de beste tactiek is en dat dit voor problemen kan zorgen. Mensen met Asperger zullen een doodeerlijk antwoord geven en daarmee anderen vaak kwetsen.